Bamiya, arabisk grönsaksgryta

Helstekt kyckling, ris och en god grönsaksgryta, så smaskigt!
Idag fuskade jag och köpte färdiggrillad kyckling. Om ni har tid rekommenderar jag er att göra den själva i ugnen, det är inte svårt men tar lite tid.

Bamia:
Olja
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl passerade tomater
3 dl hett vatten
1 buljongtärning
200 g okra fryst eller konserverad
4 medelstora tomater
Vegeta
Salt 
Peppar
1 nypa chili flakes
1 nypa kanel
1 nypa kardemumma
1 nypa ingefära
(Kanelen, ingefäran o kardemumman kan ersättas med 2-3 tsk sju kryddor)

Låt okran rinna av i en sil.
Hetta upp olja, o fräs okran där i. Låt rinna på en tallrik.
Fräs sen tomatpuré o hela vitlöksklyftor, lägg i okra, tomater och kryddor samt vattnet. Koka försiktigt i ca 40 minuter. Servera med helstekt kyckling och ris. 
 
Ris: 
3 dl ris
Olja
Hett vatten
Salt
Russin 
Brun Vermicelli

Skölj riset och låt det ligga i blöt i minst 1 timme. Låt rinna av.
Hetta upp olja, fräs riset, russinen och vermicelli där i. Tillsätt försiktigt det heta vattnet så att det täcker riset med ca 1/2 cm. Tillsätt salt. Koka upp och låt koka på ettan i ca 30 minuter. Tillsätt mer vatten under tiden om det behövs