Kyckling med löksås
Kryddig kyckling, pasta och en god löksås, bättre kan det inte bli! Grundreceptet på löksåsen har jag lärt mig av min mormor. Den damen kan konsten att laga mat!
Såsen passar också utmärkt till fisk.
Kycklingen:
Ugn 200-225 grader
1 kg (ca 5) frysta kycklingfiléer
1 tsk chicken & steak krydda
1 tsk vegeta allkrydda
1 tsk paprikapulver
1 nypa vitpeppar
0,5 tsk svartpeppar
Chili flakes efter eget tycke
1,5 dl olja
1 tsk senap
1 tsk tomatpuré
En skvätt vatten
Tillagning:
1-Blanda tomatpuré och senap, rör i lite av oljan i taget.
2-Tillsätt kryddorna och häll ner oljan i påsen med den frysta kycklingen, skaka runt så att alla filéer täcks av oljan.
3-Häll ner filéerna i en ungsform. Tillsätt en skvätt vatten.
Vattnet tillsätts för att kycklingen ska bli saftig, samt för att fettet inte ska bränna fast i formen. En rökfylld ugn är inget roligt!
4-Tillaga kycklingen i 50-60 minuter tills den är genomstekt och har en krispig yta. Under tiden kycklingen är i ugnen gör du såsen.
Såsen:
1 gul lök
1 dl grädde
1,5 dl mjölk
Drygt 0,5 msk mjöl
En stor klick smör
Soja
Peppar
Lite tomatpuré
Tillagning:
1-Skala löken och hacka den fint.
2- Smält en stor klick smör i pannan och tillsätt den hackade löken, stek på svag-medelvärme tills löken blir genomskinlig.
3- Pudra över mjölet, rör runt och tillsätt sedan mjölken och grädden. Se till att vispa ordentligt. Koka upp och sänk värmen, låt puttra en stund.
4- Tillsätt en skvätt soja, tomatpuré samt lite peppar.
Servera med pasta och den ugnsgjorda kycklingen.
