Labneh (arabisk färskost)

Labneh är en färskost gjort på yoghurt. Labneh kommer ursprungligen från mellanöstern där man äter den tillsammans med bröd och en kopp te. Men den passar också bra som tillbehör till grillat. 


Ingredienser:
6 burkar turkisk yoghurt på 1000 gram styck
0,25 dl salt
3 msk mald timjan
1/2 tsk sumak
2 tsk paprikapulver

Tillbehör:
Stor bunke
Durkslag
Kökshanddukar
Bakplåtspapper
Ca 4 stora glasburkar med lock.
 
Gör så här:
Blanda yoghurten med hälften av saltet. 

Häll ner i två kökshanddukar och knyt hårt.

Ställ ner i durkslaget och placera durkslaget i bunken så att vätskan kan rinna ur. 

Låt stå i kyl i 5 dagar, men byt handdukar varje dag och häll av vätskan.

Dag 5:
Nu ska yoghurten vara fast och formbar.
Häll ner yoghurten i en bunke, tillsätt resten av saltet, paprikapulvret, sumak och timjan. 

Blanda ordentligt och forma till bollar. 

Lägg bollarna på bakplåtspapper och låt torka en liten stund. 

Lagen:
Olivolja
Raps eller solrosolja
Några msk Zaatar kryddmix
3 tsk paprikapulver

Gör så här:
Blanda kryddorna med 3 dl olivolja, och tillsätt sedan 6 dl solrosolja.

Lägg yoghurtbollarna i botten av glasburkarna. 

Fördela olje- och kryddmixen över bollarna. Det ska täcka med några cm, om mer olja behövs så tillsätt i så fall mer solrosolja. 

Skriv inläggstext