Fylld kyckling
Fylld kyckling, nästan precis så som jag lärde mig i att tillaga det i Egypten. Kycklingen fylls med bland annat ris och kryddor. Den tillagas i lergryta vilket gör den otroligt saftig!
Ca 6 portioner
Fyllning:
2,5 dl ris av bra kvalitet, tillexempel Al-amiri eller Habib
2 tsk paprikapulver
1 tsk Vegeta allkrydda
1 nypa chili flakes
0,5 dl blötlagda russin
0,5 dl solrosfrön eller pinjenötter
1 msk vatten
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Ca 1 matsked paprikapuré
Ca 1 matsked tomatpuré
Salt och peppar efter smak och tycke
1,5-2 dl hett
Tillbehör: 3 st potatisar
Kycklingen:
1 halv apelsin eller 1 hel citron
Några msk smör
Salt och peppar
Persilja till garnering
Lergryta att steka kycklingen i
Hett vatten
Tillagning
1- Skölj riset noga och låt det sedan ligga i blöt i minst 30 minuter. Låt rinna av.
2- Finhacka lök och fräs på medelvärme.
3- Blanda riset med 1 msk vatten, den pressade vitlöken, paprikapurén, tomatpurén samt kryddorna, russinen och solrosfröna.
4- Häll risblandingen ner i stekpannan med löken. Låt fräsa ett par minuter och tillsätt sedan 1,5-2 dl hett vatten från vattenkokaren. Lägg på ett lock och låt koka i ca 15 minuter.
Under tiden riset kokar så förbereder du kycklingen.
1- Skölj kycklingen och lägg den i lergrytan (grytan ska ha varit blötlagd i 15 min).
2- Gnid in kycklingen med apelsin- eller citronsaften.
3- Fyll kycklingen med det kokta riset. Bind ihop benen.
4- Lägg det riset som inte fick plats i kycklingen runt omkring den i grytan.
5- Smörj kycklingen med smält smör, salta och peppra. Häll på ca 1 dl vatten och sätt på locket.
6- Ställ in grytan i ugnen och sätt den på 200 grader.Tillaga i ca 1-1,5 timmar till kycklingen är genomstekt, men se till att ta av locket det sista 20 minuterna, så kycklingen får fin färg.
7- Tärna potatisen fint och stek den på medelvärme till den är genomstekt.
Garnera den färdiga kycklingen med persilja. Servera med stekt potatis, tzatziki, pitabröd och en fräsch sallad.
Skriv inläggstext
Skriv inläggstext


Ser suveränt gott ut